Sunday Jazz met Bigband Blast! o.l.v. Nils van Haften, featuring Ronald Snijders

Sunday Jazz met Bigband Blast! o.l.v. Nils van Haften, featuring Ronald Snijders

Na de feestelijke opening van de vernieuwde foyer op 10 april trakteert Bigband Blast! haar jazz-minnend publiek op 13 november a.s. op traditionele wijze op een prachtig concert met een geweldige gast. Ronald Snijders heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt maar dénkt er niet aan te gaan stoppen. Zo vertelde hij Matthijs van Nieuwkerk recentelijk tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. Dat hij nog steeds ‘alive and kickin’ op een funky wijze zijn dwarsfluit bespeelt, kunt u zien en horen tijdens het concert dat Bigband Blast! in samenwerking met Stichting Sliedrecht & Cultuur organiseert.

Een greep uit de vele jazz-giganten die eerder te gast waren bij Sunday Jazz: vocalisten Denise Jannah, Deborah J. Carter, Ronald Douglas en Gé Titulaer, trombonisten Ilja Reijngoud en Bert Boeren, flügel-specialist Ack van Rooyen, trompettisten Loet van der Lee, Angelo Verploegen en Ernie Hammes, saxofonisten Ferdinand Povel, Simon Rigter en Rolf Delfos, pianist Rob van Bavel, gitarist Martijn van Iterson, vibrafonisten Frits Landesbergen en Vincent Houdijk en Hammond-organist Carlo de Wijs. Daarnaast bracht Bigband Blast! zeven Sunday Jazz X-mas Editions, de thema-concerten “Flamenco Bigband,” “A Hollywood Blast!” en “Acoustic Bigband”… en nu dus Ronald Snijders!

Fluitist Ronald Snijders werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Op zevenjarige leeftijd begon hij met dwarsfluit. Later speelde hij ook gitaar, piano, percussie en saxofoon. Hij vertrok in 1970 naar Nederland en won in 1973 de persprijs van het NOS Jazzconcours in Laren. De Wereldomroep maakte in dat jaar een documentaire over hem. Van 1986 tot 1991 studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij afstudeerde met een scriptie over Surinaamse kaseko-muziek.

Ronald Snijders werd in 2001 koninklijk onderscheiden tot ridder in de orde van Oranje Nassau. In datzelfde jaar werd hij ook ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster, een onderscheiding verleend door de president van Suriname. Ronald Snijders speelde met zijn bands, De Ronald Snijders band en De Ronald Snijders Extended Band, maar ook als fluitsolist op talrijke podia in binnenland en buitenland. Zo speelde hij tijdens het Koningsconcert voor Willem-Alexander en Maxima en was hij o.a. op het North Sea Jazz Festival te Den Haag en Rotterdam, festivals in onder andere Litouwen, Bratislava, Duitsland, België, Hongarije, Senegal, Mali, Burkina Faso, Zuid-Afrika, Zambia, Mexico, Guatemala, Cuba, Curaçao, New York. Helsinki en Frans-Guyana. In zijn composities combineert hij de Surinaamse roots (o.a. kaseko- en kawina-muziek) met invloeden uit de jazz, funk, pop en wereldmuziek.

Hij maakte meer dan twintig cd’s en lp’s met eigen werk. Verder geeft hij lezingen en leidt workshops over diverse wereldmuziekstijlen. Hij componeerde ook muziek in geheel andere stijlen waaronder Braziliaanse muziek, experimentele muziek, filmmuziek en Westers klassiek en is een inspiratiebron voor heel veel jonge muzikanten. De NPS heeft een televisiedocumentaire over hem gemaakt in de serie Jazzportretten, genaamd “Easy Man”.

De aanvang van het concert van Bigband Blast! o.l.v. Nils van Haften, featuring Ronald Snijders is om 15.00u in Theater De Lockhorst, Sportlaan 1. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar bij: Fa. De Vries, Kerkbuurt 25, 3361 BB, Sliedrecht, tel. (0184) 413046 en aan de kassa van De Lockhorst.

Via de website www.bigbandblast.com kunt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van Bigband Blast! en dus ook van Sunday Jazz.

Contactinformatie: 

Locatie: Sportlaan 1
Organisator: Bigband Blast! in samenwerking met Stichting Sliedrecht & Cultuur
Website: www.bigbandblast.com

Bron: http://www.sliedrecht.net/agenda/2016-11-13-1106-sunday-jazz-met-bigband-blast-olv-nils-van-haften-featuring-ronald-snijders.html