Bigband Blast! runner up topklasse NBBC 2021

Bigband Blast! runner up topklasse NBBC 2021

Op zaterdag 27 november jongstleden heeft Bigband Blast! de tweede prijs in de topklasse behaald op het Nationaal Big Band Concours in Hoofddorp. Vanwege Corona is dit jaar het Internationaal BBC een Nationaal BBC geworden. En gelukkig maar want 8 big bands uit Nederland hebben een dag voor de verscherpte Corona maatregelen nog heerlijk samen muziek gemaakt. Was het een week later geweest dan was het de vraag of het concours kon doorgaan, aldus organisator Loet van der Lee.

Tijdens de 45 minuten van roem op het concours podium presenteerde de big band uit Sliedrecht een kleurrijk, verrassend en divers repertoire waaronder stukken van Bob Florence, Bob Mintzer, Jaco Pastorius en Pat Metheny. Solisten Siebe Herks en Robert van der Laarse debuteerden op het concours.

“Fantastisch, goed orkest. Staat eigenlijk allemaal goed, goed, goed, goed. Mooie tutti klank ook. Hele compacte ritme sectie, heel steady. En wat ook heel erg mooi was, daar hebben we extra nog een melding van gedaan: Rob van der Laarse. Mooi duet met de drums in Spectrum. Mooie variatie in repertoire met uitstekende arrangementen wat sowieso al prettig is om naar te luisteren en als dat ook nog eens zo goed gespeeld wordt. Dankjewel Bigband blast!” – aldus Joan Reinders, jurylid IBBC 2021.

De West Coast Big Band heeft de eerste prijs gewonnen. De twee big bands hebben overeenkomsten met elkaar zoals eenzelfde bandleider Nils van Haften, drummer Terry Knight en saxofonist Martin van der Woude. De muziekwereld is maar klein. In de coronatijd met het hoge ziekteverzuim is dit maar goed ook. De twee bands verschillen zich door een ander repertoire dat het karakter en het niveau van de twee bands vertegenwoordigt.

Saxofonist Dik Gussekloo van Bigband Blast! heeft twee weken geleden een big band meeting georganiseerd in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Samen met twee andere fantastische big bands, waaronder de Utrechtse Studenten Big Band en de West Coast Big Band hebben ze een sfeervolle avond neergezet. Met een goede opkomst hebben de big bands zich warm gemaakt voor het big band concours.

Bigband Blast! is door de nieuwe maatregelen genoodzaakt om vervroegd in winter recessie te gaan. Voor de band is het big band concours een mooie afsluiting van het seizoen.

Het bewijs! De prijs!
Bigband Blast! speelt Black Gardenia op het IBBC 2021. Een live opname uit het publiek.
Bigband Blast! speelt Spectrum in het Muziekcentrum van de Omroep. Video: Peter Aerts.
Bigband Blast! speelt Willowcrest in het Muziekcentrum van de Omroep. Video: Peter Aerts.