Na twee jaar corona én oorlog in Oekraïne nog geen uitbundige Bevrijdingsdag, alléén in Sliedrecht wel

Na twee jaar corona én oorlog in Oekraïne nog geen uitbundige Bevrijdingsdag, alléén in Sliedrecht wel

Na twee jaar corona staan alle seinen eindelijk weer op groen om de bevrijding uitbundig te vieren. De huidige oorlog in Oekraïne geeft deze dag voor velen zelfs een extra dimensie: vrijheid moeten we koesteren. Maar bijna nergens in de regio is het feest op 5 mei. Alleen Sliedrecht pakt groot uit. ,,Uiteraard!”

In 2020 was Nederland 75 jaar bevrijd. Normaal gesproken een reden om het uitgebreid te vieren, maar 2020 was ook het jaar van corona en dus ging die vlieger niet op. Nu, twee jaar later, zou op Bevrijdingsdag weer flink kunnen worden uitgepakt: concerten, vuurwerk, en alles wat erbij komt kijken. Maar dat gebeurt bijna nergens. ,,Nee, in Dordrecht gebeurt helemaal niks”, bevestigt Peter van der Leer van het Centraal Comité ‘Oranjedag’ Dordrecht.

Normaal gesproken wordt Bevrijdingsdag ééns in de vijf jaar uitgebreid gevierd in Dordrecht. ,,Dat had twee jaar geleden moeten gebeuren, maar toen kwam corona. Om dan dit jaar ‘77 jaar na de bevrijding’ te vieren, vonden we een beetje gek. We hebben het overlegd met de burgemeester, maar kwamen allemaal tot de conclusie dat we het beter niet konden doen. We schuiven het gewoon door naar 2025.”

Lee Towers gaat niet afzeggen hoor. Hij is hartstikke blij dat hij komt!

Nicole Boer, Organisatie 4- en 5 mei in Sliedrecht

Natuurlijk vindt Van der Leer het wel ‘jammer’. ,,We hadden graag dit jaar een van de steden willen zijn waar de bevrijdingshelikopter landt, en dan een podium gehad met artiesten. Maar er is een lange wachtlijst van steden die daar graag aan deelnemen.”

Duizenden euro’s meer voor vuurwerk

Dordrecht had dit jaar wél een groter vuurwerkspektakel tijdens Koningsdag. Voor flink meer geld is er de lucht in geschoten: 14.000 euro. Normaal is dit 8.000 euro. ,,Dat had ermee te maken dat we het oudejaarsvuurwerk niet door hadden laten gaan. Daar hadden we wel geld voor gereserveerd en dat is nu ingezet”, aldus een woordvoerder van de gemeente Dordrecht.

Ook in gemeenten als Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht, Molenlanden en Hardinxveld gebeurt er weinig tot niets dit jaar op Bevrijdingsdag. Burgemeester Dirk Heijkoop van Hardinxveld roept inwoners op om op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen. In Papendrecht is er een Bevrijdingsconcert in theater De Willem (kaartjes kosten 17,50 euro).

Zwijndrecht meldt dat daar jaar ook geen 5 meiviering plaatsvindt. ,, Dit jaar zijn er geen gemeentelijke activiteiten, de eerstvolgende 5 meiviering is in 2025″, aldus een woordvoerder.

Sliedrecht viert bevrijding met vuurwerk en Lee Towers

Maar waar het in de rest van de regio dus behoorlijk stil blijft, pakt Sliedrecht groots uit. Vanaf 10.00 uur is er een bevrijdingsvaartocht. Ook is er vanaf dat moment horeca aanwezig op het Doctor Langeveldplein bij het Raadhuis. Er zijn allerlei activiteiten voor kinderen.

’s Avonds geeft muziekvereniging Crescendo een concert aan de haven. Verder wordt de traditionele lampionnenoptocht gehouden. Vanaf 22.00 uur kunnen de inwoners van het baggerdorp genieten van een lasershow en aansluitend een vuurwerkshow. Daarna barst het bevrijdingsbal los in de muziektent op het Langeveldplein, waar Lee Towers en Big Band Blast zullen optreden.

We doen ieder jaar dodenher­den­king, maar we moeten ook gewoon ieder jaar vieren dat we bevrijd zijn

Nicole Boer, Organisatie 4- en 5 mei in Sliedrecht

Nicole Boer van de organisatie zegt dat de viering vanzelfsprekend doorgaat in Sliedrecht. ,,We doen ieder jaar dodenherdenking, maar we moeten ook gewoon ieder jaar vieren dat we bevrijd zijn. Als het jubileumjaar is dan vieren we het grootser, want heel veel mensen hebben dan vrij. Maar nu hadden we ons budget nog over van het jubileumjaar, dat kunnen we nu ook gebruiken. Daarom konden we dit jaar groter uitpakken.”

Boer is niet bang dat Lee Towers gaat afzeggen vanwege de belangrijke wedstrijd van Feyenoord donderdag. ,,Hij is hartstikke blij dat hij komt!”

Amy van den Berg, Jelle den Toom 04-05-22, 16:32Laatste update: 04-05-22, 17:07 Bron: https://www.ad.nl/dordrecht/na-twee-jaar-corona-en-oorlog-in-oekraine-nog-geen-uitbundige-bevrijdingsdag-alleen-in-sliedrecht-wel~a7a240ff/